Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Parkeren in Groningen: Een Complete Gids

Groningen, de levendige studentenstad in het noorden van Nederland, staat bekend om zijn bruisende cultuur, historische charme en dynamische stadsleven. Of je nu een inwoner bent of een bezoeker, parkeren kan soms een uitdaging zijn. In deze blogpost bieden we een uitgebreide gids over parkeren in Groningen, inclusief parkeermogelijkheden, tarieven, handige tips en alternatieve transportopties.

Parkeermogelijkheden in Groningen

1. Straatparkeren

Straatparkeren in Groningen is mogelijk, maar houd er rekening mee dat het vaak druk kan zijn, vooral in het stadscentrum. In de binnenstad gelden meestal betaald parkeren zones, aangegeven door blauwe borden met witte P. De tarieven voor straatparkeren variëren per zone en tijdstip, dus het is belangrijk om de parkeerautomaten goed te controleren.

2. Parkeergarages

Groningen heeft meerdere parkeergarages verspreid over de stad. Deze garages zijn een handige optie als je zeker wilt zijn van een parkeerplaats en beschermd wilt parkeren. Enkele bekende parkeergarages zijn:

 • Q-Park Rademarkt: Gelegen dichtbij het centrum en biedt ruime parkeerplaatsen.
 • Interparking Centrum: Op loopafstand van de belangrijkste winkelstraten.
 • Ossenmarkt: Ideaal gelegen voor een bezoek aan de universiteit of het Noorderplantsoen.

3. Park & Ride (P+R)

Voor degenen die het stadsverkeer willen vermijden, is Park & Ride een uitstekende optie. P+R-terreinen bevinden zich aan de rand van de stad en bieden voordelig parkeren gecombineerd met gratis of goedkope bus- of treinkaartjes naar het centrum. Populaire P+R-locaties zijn:

 • P+R Haren: Gelegen aan de A28, met frequente bussen naar het centrum.
 • P+R Kardinge: Aan de oostkant van de stad, met diverse busverbindingen.
 • P+R Hoogkerk: Ideaal voor reizigers vanuit het westen, met snelle busverbindingen.

Parkeertarieven en Betalingsmethoden

De parkeertarieven in Groningen variëren sterk afhankelijk van de locatie en het type parkeerplaats. Straatparkeren in de binnenstad is duurder dan in de buitenste wijken en P+R-terreinen zijn de goedkoopste optie. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Binnenstad: €3,00 – €4,00 per uur.
 • Buitenwijken: €1,50 – €2,50 per uur.
 • P+R-terreinen: Gratis tot €6,00 per dag inclusief openbaar vervoer ticket.

Betalen voor parkeren kan op verschillende manieren, waaronder contant, pinpas, creditcard en via parkeerapps zoals ParkMobile en Yellowbrick. Deze apps bieden het gemak van betalen via je smartphone en geven ook meldingen wanneer je parkeertijd bijna verstreken is.

Handige Tips voor Parkeren in Groningen

 • Check de parkeerregels: Elk gebied heeft specifieke parkeerregels. Let op de borden en voorkom boetes.
 • Gebruik parkeerapps: Apps zoals ParkMobile en Yellowbrick maken het vinden en betalen van een parkeerplaats eenvoudiger.
 • Overweeg een fiets: Groningen is een fietsvriendelijke stad. Overweeg om je auto te parkeren en verder te reizen per fiets.
 • Plan vooruit: Tijdens evenementen en marktdagen kan het drukker zijn. Plan je reis en parkeerlocatie van tevoren.
 • Maak gebruik van P+R: Dit bespaart geld en stress van zoeken naar een parkeerplaats in het centrum.

Alternatieve Transportopties

1. Fietsen

Groningen staat bekend als de fietshoofdstad van Nederland. Het huren van een fiets is eenvoudig en biedt een snelle en milieuvriendelijke manier om de stad te verkennen. Er zijn tal van fietsenstallingen en fietspaden, waardoor het veilig en comfortabel is om per fiets te reizen. De stad stimuleert actief fietsen door middel van speciale fietsroutes die door het centrum en naar omliggende wijken leiden. Tijdens je fietstocht kun je genieten van de charmante grachten, historische gebouwen en levendige markten die Groningen te bieden heeft.

2. Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer in Groningen is goed georganiseerd met bussen die frequent en op tijd rijden. De meeste P+R-terreinen bieden een directe busverbinding naar het stadscentrum. Bovendien zijn er ook treinverbindingen naar omliggende steden en dorpen, wat het gemakkelijk maakt om dagtrips te plannen. De bussen zijn modern en voorzien van comfort, zoals airconditioning en gratis Wi-Fi, zodat je onderweg kunt ontspannen of werken. Voor langere afstanden biedt de trein een snelle en efficiënte manier om te reizen, met verbindingen naar grote steden zoals Amsterdam en Utrecht.

3. Deelauto’s en Taxi’s

Voor kortere ritten of wanneer je geen eigen auto hebt, zijn deelauto’s en taxi’s een goede optie. Diensten zoals Greenwheels en MyWheels bieden deelauto’s die je gemakkelijk kunt reserveren en ophalen bij verschillende locaties in de stad. Dit geeft je de flexibiliteit om een auto te gebruiken wanneer je die nodig hebt, zonder de kosten en verantwoordelijkheid van eigendom. Taxi’s zijn ook gemakkelijk te boeken via apps of taxistandplaatsen in de stad, en zijn een handige optie voor ritten naar en van het vliegveld of andere bestemmingen buiten de stad. Daarnaast bieden sommige taxidiensten elektrische voertuigen aan, wat een milieuvriendelijkere keuze is.

Conclusie

Parkeren in Groningen hoeft geen stressvolle ervaring te zijn als je goed voorbereid bent. Of je nu kiest voor straatparkeren, een parkeergarage, of een P+R-terrein, er zijn voldoende opties beschikbaar om je auto veilig en betaalbaar te parkeren. Vergeet niet om alternatieve transportmiddelen te overwegen, zoals fietsen of openbaar vervoer, om je verplaatsingen in de stad gemakkelijker en duurzamer te maken. Door gebruik te maken van deze verschillende opties, kun je niet alleen bijdragen aan een schoner milieu, maar ook genieten van alles wat Groningen te bieden heeft zonder de zorgen van parkeren en verkeer.

 

Verken de Kracht van Lokale Reclame voor Jouw Bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Verken Onderwerpen

Verken de Kracht van Lokale Reclame voor Jouw Bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Artikelen Die Relevant Zijn Voor Jouw Interesses