Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Evenementen in Groningen: Een Gids voor Cultuur, Muziek en Meer

Groningen, de bruisende stad in het noorden van Nederland, staat bekend om haar levendige evenementenkalender die het hele jaar door gevuld is met diverse activiteiten. Of je nu een lokale inwoner bent of een bezoeker die de stad verkent, er is altijd wel iets te doen. In deze blogpost nemen we je mee door enkele van de meest opmerkelijke evenementen in Groningen en geven we je tips om het meeste uit je ervaring te halen.

1. Eurosonic Noorderslag (ESNS)

Wat is het?

Eurosonic Noorderslag, vaak afgekort tot ESNS, is een van de grootste muziekfestivals van Europa dat zich richt op het ontdekken van nieuwe muzikale talenten. Dit vierdaagse evenement vindt jaarlijks plaats in januari en trekt muziekliefhebbers, artiesten en professionals uit de muziekindustrie van over de hele wereld.

Waarom bezoeken?

 • Ontdekking van nieuw talent: ESNS biedt een platform voor opkomende artiesten om zichzelf te presenteren aan een breed publiek.
 • Diversiteit aan genres: Van indie rock tot elektronische muziek, je vindt hier een breed scala aan muzikale stijlen.
 • Netwerkmogelijkheden: Voor professionals in de muziekindustrie biedt ESNS talloze mogelijkheden om te netwerken en samen te werken.

2. Noorderzon Performing Arts Festival

Wat is het?

Noorderzon is een internationaal podiumkunstenfestival dat jaarlijks in augustus plaatsvindt in het prachtige Noorderplantsoen. Het festival combineert theater, dans, muziek en beeldende kunst in een unieke setting.

Waarom bezoeken?

 • Unieke voorstellingen: Verwacht avant-gardistische optredens van artiesten uit de hele wereld.
 • Gezellige sfeer: Het festivalterrein in het Noorderplantsoen is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de zomerse ambiance.
 • Culturele diversiteit: Noorderzon biedt een breed scala aan culturele ervaringen, van experimenteel theater tot interactieve kunstinstallaties.

3. KEI Week

Wat is het?

De KEI Week is de introductieweek voor nieuwe studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Deze week, meestal gehouden in augustus, zit boordevol activiteiten om studenten kennis te laten maken met de stad en elkaar.

Waarom bezoeken?

 • Studentenactiviteiten: Van sportwedstrijden tot feesten, er is voor elk wat wils.
 • Netwerkopbouw: Een geweldige kans voor nieuwe studenten om vrienden te maken en hun netwerk te vergroten.
 • Stadsoriëntatie: De KEI Week helpt studenten om vertrouwd te raken met de stad Groningen en alle voorzieningen die zij te bieden heeft.

4. Groninger Museum Exhibities

Wat is het?

Het Groninger Museum staat bekend om zijn opvallende architectuur en dynamische tentoonstellingen. Het museum organiseert regelmatig exposities van zowel hedendaagse als historische kunst.

Waarom bezoeken?

 • Afwisselende exposities: Er is altijd iets nieuws te zien, van mode en design tot schilderkunst en fotografie.
 • Educatief: Het museum biedt vaak rondleidingen en lezingen aan die dieper ingaan op de tentoongestelde werken.
 • Toegankelijkheid: Gelegen nabij het centraal station, is het museum gemakkelijk bereikbaar voor zowel lokale bewoners als toeristen.

5. ZomerJazzFietsTour

Wat is het?

De ZomerJazzFietsTour is een uniek muziekfestival dat jazzconcerten combineert met fietstochten door het Groningse platteland. Elk jaar in augustus kunnen bezoekers genieten van live jazzmuziek op verschillende locaties langs een uitgestippelde fietsroute.

Waarom bezoeken?

 • Muziek en natuur: Combineer je liefde voor jazzmuziek met een verkennende fietstocht door het schilderachtige landschap van Groningen.
 • Intieme concerten: De kleinschalige locaties zorgen voor een persoonlijke en intense muzikale ervaring.
 • Sportieve activiteit: Een geweldige manier om fysiek actief te blijven terwijl je geniet van culturele evenementen.

6. WinterWelVaart

Wat is het?

WinterWelVaart is een sfeervol winterevenement dat plaatsvindt in december langs de kades van de Hoge en Lage der A in het centrum van Groningen. Het evenement biedt een mix van kerstmarkten, muziekoptredens en scheepvaartgeschiedenis.

Waarom bezoeken?

 • Kerstmarkt: Geniet van unieke cadeaus, handgemaakte producten en heerlijke lekkernijen in een gezellige wintersetting.
 • Maritieme erfgoed: Bezoek historische schepen en leer meer over de rijke maritieme geschiedenis van Groningen.
 • Winterse gezelligheid: Met warme dranken en feestelijke verlichting is WinterWelVaart de perfecte manier om in de kerststemming te komen.

7. Paradigm Festival

Wat is het?

Paradigm Festival is een elektronisch muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in de zomer. Het festival staat bekend om zijn intieme sfeer en focus op de underground elektronische muziek scene.

Waarom bezoeken?

 • Elektronische muziek: Geniet van optredens van zowel opkomende als gevestigde namen binnen de elektronische muziek.
 • Kreatieve omgeving: Paradigm creëert een unieke en inclusieve sfeer waarin kunst, muziek en gemeenschap samenkomen.
 • Duurzaamheid: Het festival zet zich in voor duurzaamheid en probeert zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Conclusie

Groningen biedt een breed scala aan evenementen die voor iedereen iets te bieden hebben. Of je nu een liefhebber bent van muziek, kunst, cultuur of gewoon op zoek bent naar een leuke tijd, deze stad zal je niet teleurstellen. Van levendige muziekfestivals en indrukwekkende kunsttentoonstellingen tot culturele markten en gezellige lokale feesten, Groningen bruist het hele jaar door van de activiteit. Plan je bezoek rondom een van deze evenementen en ontdek zelf waarom Groningen zo’n speciale plek is. Je zult worden verrast door de gastvrijheid van de inwoners en de unieke sfeer die deze stad te bieden heeft.

Verken de Kracht van Lokale Reclame voor Jouw Bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Verken Onderwerpen

Verken de Kracht van Lokale Reclame voor Jouw Bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Artikelen Die Relevant Zijn Voor Jouw Interesses